ساعت کاری

9 صبح الی 11 شب

تلفن ها

  • English
 

سبد خرید شما

نحوه محاسبه تعداد کلید و پریز ساختمان

نحوه محاسبه تعداد کلید و پریز ساختمان
16
1403-11-06
مدیریت سایت

سازمان نظام مهندسی برای مواردی مانند ارتفاع نصب کلید و پریز از زمین یا فاصله آن‌ها از یکدیگر، یک‌سری قوانین وضع کرده است که رعایت آن‌ها ضرورت دارد و بی‌توجهی به این قوانین موجب به بار آمدن یک‌سری اتفاقات ناگوار مانند انفجار در مدار اصلی سیم‌کشی ساختمان می‌شود. به عنوان مثال در اتاق خواب باید فاصله پریزها تا سطح زمین بین ۳۰ تا ۴۰ سانتی‌متر باشد یا کلیدها باید از چارچوب درب بین ۱۰ تا ۲۵ سانتی‌متر فاصله داشته باشند. علاوه‌بر این دو مورد، قوانین دیگری درباره مقررات نصب کردن کلید و پریز وجود دارد که در مقاله استاندارد نصب کلید و پریز درباره آن‌ها به طور مفصل صحبت کردیم.

همچنین باید افزود که بر اساس قوانین سازمان نظام مهندسی، تعداد کلید و پریزهای ساختمان نیز باید تعداد مشخصی داشته باشند. مثلا حداکثر تعداد پریز برق روی یک خط ۱۲ عدد است یا برای هر بخش از ساختمان باید یک تعداد مشخصی کلید و پریز نصب کرد که در ادامه این مطلب به جزئیات آن خواهیم پرداخت.
چه تعداد پریز برق در هر اتاق نیاز است؟

برای پاسخ دادن به این سوال بهتر است که ابتدا بگوییم که تعداد کلید و پریز در ساختمان به چه عواملی بستگی دارد؟ سپس در بخش‌های بعدی درباره تعداد پریزی که در هر فضای ساختمان باید نصب شود، صحبت می‌کنیم. پارامترهایی که تعداد کلید و پریز در ساختمان را مشخص می‌کنند، عبارتند از: نوع کاربری فضا، مساحت و نوع و تعداد لوازم روشنایی.

نوع کاربری فضا: اولین فاکتوری که تعداد پریز اتاق به آن بستگی دارد، نوع کاربری فضای مورد نظر است. به عنوان مثال در اتاق خواب، نصب دو پریز کافی است اما برای اتاق کار باید حداقل ۴ یا ۵ عدد پریز نصب کرد.
مساحت: متراژ و مساحت اتاق نیز عامل دیگری است که تعداد کلید و پریز به آن بستگی دارد. زیرا هر چه فضا بزرگ‌تر باشد، لوازم بیشتری در آن قرار می‌گیرد و نیاز به پریز بیشتر خواهد بود. مثلا اگر مساحت اتاق شما ۱۲ متر است، باید حداقل ۳ پریز در آن نصب کنید ولی در یک اتاق ۲۰ متری بهتر است که ۵ پریز برق قرار دهید.
نوع و تعداد لوازم روشنایی: در رابطه با تعداد کلید برق در هر اتاق باید گفت که تعداد کلید مورد نیاز اتاق، به نوع و تعداد لوازم روشنایی بستگی دارد. اگر در اتاق فقط یک لامپ برای روشنایی وجود دارد، فقط به یک کلید تک پل نیاز دارید. اما اگر برای روشنایی اتاق لوازمی مانند لامپ هالوژن، لوستر، دیوار کوب و… وجود دارد، برای هر وسیله یک کلید برق یک پل نیاز است (با توجه به سیم‌کشی برق ساختمان نیز می‌توان از کلید برق دو پل نیز استفاده کرد).

حداقل تعداد کلید و پریز ساختمان چقدر باید باشد؟

از آنجایی که یک ساختمان از بخش‌های مختلفی همچون آشپزخانه، اتاق خواب، پذیرایی، انباری و… تشکیل شده است، در جدول زیر حداقل تعداد کلید و پریزهایی که در قسمت‌های اصلی ساختمان باید نصب شود را نوشته‌ایم:

 

 

فضای مورد نظر حداقل تعداد کلید برق حداقل تعداد پریز برق
آشپزخانه ۲ ۵
هال و پذیرایی (بین ۱۲ تا ۲۰ متر مربع) ۲ ۴
هال و پذیرایی (بیشتر از ۲۰ متر مربع) ۳ ۵
اتاق خواب (۱۲ متری) ۲ ۳
سرویس بهداشتی ۱ ۱
قسمت روشویی یا رختکن حمام ۱ ۲
تراس و بالکن ۱ ۱
انباری ۱ ۱
راه‌پله هر طبقه از ساختمان ۱ ۱
قسمت پاگرد پشت‌بام ۱ ۱
پشت بام ۱ کلید دو پل ۲
لابی ۱ کلید تک پل ۱
در پارکینگ به ازای جای هر دو ماشین ۱

 

 

تعداد مناسب کلید و پریز در آشپزخانه چقدر است؟

به‌طور معمول تعداد پریزهای برق در آشپزخانه‌ بین ۶ تا ۸ عدد است. زیرا داخل آشپزخانه انواع لوازم الکتریکی مثل یخچال فریزر، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، دستگاه تصفیه آب، اجاق گاز و… وجود دارد که همه آن‌ها برای کار کردن به برق نیاز دارند. برای هر دو متر مربع مساحت آشپزخانه، یک پریز لازم است. یعنی اگر مساحت آشپزخانه شما ۱۲ متر مربع است باید ۶ عدد پریز در آن نصب کنید.

تعداد کلیدهای برق در آشپزخانه به نوع نورپردازی و تجهیزات روشنایی آشپزخانه بستگی دارد. هالوژن‌های سقف، چراغ‌های آویز، لایت باکس‌ها و چراغ زیرکابینتی هر کدام به کلیدهای برق مجزا نیاز دارند. به منظور جلوگیری از زیاد شدن تعداد کلیدهای روی دیوار، بهتر است که یک کلید تک پل و یک کلید دو پل یا دو کلید دو پل برای روشن و خاموش کردن لوازم روشنایی قرار دهید.

در آشپزخانه‌های کوچک ممکن است تعداد پریز برق کمتر از حد معمول باشد و معمولا تصمیمی که افراد برای رفع این مشکل در نظر می‌گیرند، خرید سه راهی برق است. اما بهترین گزینه برای حل این مشکل استفاده از محافظ برق است. درست است که محافظ برق را باید بر اساس توان خروجی انتخاب کرد. اما در آشپزخانه دستگاه‌هایی وجود دارند که توان خروجی یکسانی دارند. ازاین‌رو، می‌توان خرید محافظ برق‌ دوخانه یا چهارخانه را جایگزین سه راهی برق کرد تا علاوه‌بر رفع مشکل کمبود تعداد پریز در آشپزخانه از تجهیزات الکتریکی موجود در برابر نوسانات برق محافظت کرد.
تعداد مناسب کلید و پریز در هال و پذیرایی چقدر است؟

حداقل تعداد پریزها در هال و پذیرایی، ۳ عدد است و بهتر است که بر روی هر دیوار حداقل یک پریز که از زمین ۳۰ الی ۴۰ سانتی‌متر فاصله دارد، وجود داشته باشد. چون اگر بر روی هر دیوار یک پریز نصب کنید دیگر مشکلی برای چیدمان لوازم صوتی و تصویری وجود ندارد و هنگام استفاده از جارو برقی چالشی رخ نمی‌دهد.
تعداد مناسب کلید و پریزها در هال و پذیرایی

مانند سایر فضاهایی که تاکنون گفتیم، تعداد کلیدهای هال و پذیرایی نیز به تعداد لوازم روشنایی و نوع آن‌ها بستگی دارد. مثلا برای یک لوستر به یک کلید دو پل نیاز دارید یا برای چراغ‌های سقفی مثل هالوژن‌ها باید یک کلید دو پل نصب کنید. همچنین برای هر کدام از تجهیزات روشنایی مانند دیوار کوب، چراغ خطی و نور مخفی باید یک کلید یک پل جداگانه نصب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی